La 23 ianuarie 2025, Transparency International-Moldova (TI-Moldova) a prezentat rezultatele monitorizării veniturilor şi proprietăţilor judecătorilor, scopul cercetării fiind analiza informaţiilor din declaraţiile de avere şi interese personale (DAIP) ale judecătorilor, identificarea eventualelor riscuri de lipsă de integritate şi formularea propunerilor de remediere a situaţiei.
Cercetarea a avut la bază metodologia TI-Moldova aplicată în anul 2022, în raport fiind analizate datele din circa 1600 declaraţii anuale de avere şi interese personale depuse de către judecători pe parcursul anilor 2021-2024. În procesul monitorizării au fost utilizaţi o serie de indicatori care relevă dinamica anumitor categorii de venituri şi proprietăţi şi oferă răspuns la întrebări precum: ce parte din veniturile declarate le-au constituit donaţiile şi cadourile; cine au fost beneficiarii celor mai mari donaţii şi transferuri; câte bunuri imobile au fost declarate şi care a fost suprafaţa acestora; câte autoturisme au fost declarate şi la ce preţuri; ce credite/împrumuturi au fost luate etc.
Drept sursă de informaţii au servit DAIP ale judecătorilor de pe Portalul declaraţiilor al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Datele au fost colectate în baza unui program de extragere a tabelelor din PDF, suportul tehnic fiind oferit de Asociaţia Obştească “Implicare Plus”. Totodată, au fost solicitate informaţii de la Procuratura Generală (PG), ANI, Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). De asemenea, au fost utilizate datele din rapoartele de activitate ale CSM, ANI, Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), rapoartele privind implementarea Strategiei naţionale de integritate şi anticorupţie şi alte documente relevante cercetării. În acelaşi timp, au fost selectate investigaţiile jurnalistice referitoare la veniturile şi proprietăţile declarate de către judecători. Perioada de referinţă a cercetării: anii 2020-2023.
Vedeți AICI rezultatele monitorizării.
Această cercetare a fost realizată în proiectul „Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie în Moldova” implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia donatorului.