Aleșii locali din 8 raioane au beneficiat de instruiri în domeniul soluționării conflictelor de interese

Atelierul susținut de experta TI-Moldova, Ianina Spinei, pentru preprezentanții APL din raionul Ungheni

În intenția de a susţine familiarizarea aleşilor locali şi angajaţilor APL la subiectul tratării conflictelor de interese, Transpatreny International-Moldova (TI-Moldova) a organizat în anul 2024 o serie de instruiri/discuții publice în primăriile din orașele Cimislia, Leova, Ungheni, Glodeni, Cantemir și din satele Peresecina (raionul Orhei), Mîndresti (Telenești), Sarata Veche (Fălești). La instruiri au participat 180 de persoane – primari, consilieri locali, angajați ai primăriilor, conducători ai entităţilor publice (şcoli, grădiniţe, întreprinderi municipale), colaboratori ai organelor de poliţie.

Cunoașterea și aplicarea corectă a legislației ce ține de prevenirea și soluționarea conflictelor de interese rămâne un subiect important pentru conducătorii și angajații autorităților publice, în special a celor locale. Or, rapoartele de activitate ale Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) arată, în ultimii ani, o tendinţă îngrijorătoare de nerespectare a legislației din acest domeniu la nivel local, peste jumătate din actele de constatare a încălcărilor fiind emise în privinţa primarilor și consilierilor locali.

În timpul discuțiilor, experta TI-Moldova, Ianina Spinei, a atras atenția participanților la prevederile cadrului legal în materie de conflicte de interese, a venit cu multiple exemple/spețe pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine noțiunile de interes personal, conflict de interese, persoane apropiate; să deosebească diferite tipuri de conflicte de interese (reale, potențiale, consumate); să raporteze și soluționeze corect conflictele de interese. Nu în ultimul rând, experta a făcut referințe la obligațiile pe care le au în acest context conducătorii și angajații autorităților publice, precum și la sancțiunile în cazul nerespectării legislaţiei.

Atelierul susținut de experta TI-Moldova, Ianina Spinei, pentru preprezentanții APL din raionul Cimișlia.

Participanții la discuții au apreciat înalt utilitatea unor asemenea activități. Dna Lucia Jardan, specialistă în comunicare la Primăria mun. Ungheni a remarcat că „Prevenirea și soluționarea conflictelor de interese este mereu un subiect de actualitate pentru funcționarii publici, aleșii locali sau angajații instituțiilor publice. În contextul angajamentelor pe care le-a luat Primăria mun. Ungheni privind politicile publice din domeniul integrității, trainingul TI-Moldova a fost mai mult decât binevenit, întrucât exemplele și explicațiile expertei au fost de un real folos, iar participanții au găsit răspuns la multiplele întrebări pe care le aveau”.
Rodica Bostănica, Şefa Inspectoratului politie Cantemir a menționat că „în inspectoratele de politie din teritoriu avem nevoie de atare instruiri – clare, cu multe exemple/studii de caz. Ne ajută să înțelegem mai bine prevederile legale ce țin de conflicte de interese, restricții, interdicții, incompatibilități și sa le aplicam în practica”.
Și angajații altor APL au relatat în formularele de evaluare că „Informațiile prezentate au fost pe interesul tuturor participanților, exemplele relevate – utile pentru însușire

a mai bună a materialului”, „Studiile de caz despre conflictele de interese consumate, prezentate la instruire, sunt foarte bune, reprezinta situații reale la care ar trebui sa revenim, să le însușim pentru a le preveni”.
O mare parte din participanți au sugerat necesitatea de a continua asemenea activități „Instruirile de așa gen ar fi bine de organizat în fiecare primărie, căci sunt multe întrebări și multe situații în care orice funcționar public sau ales local trebuie să știe cum să reacționeze”, „Discuțiile pe cazuri reale de încălcare a legislației privind conflictele de interese, constatate de către ANI, ar putea preveni asemenea situații la nivel local”, „Sunt foarte utile studiile de caz prezentate, exemplele reale, am dori sa discutam/dezbatem în continuare”; ”Am vrea ca informațiile de la seminar sa fie prezentate și în forma de ghiduri/pliante, infografice. Mulțumim pentru oportunitatea de a cunoaște mai mult”.
În acest context ținem să menționăm că TI-Moldova a editat recent ghidul „Conflictele de interese în serviciul public: identificare, raportare și soluționare” care va fi diseminat în autoritățile publice locale.
Activitățile au fost realizate de TI-Moldova în cadrul proiectului Prevenirea conflictului de interese la nivel local. Preluarea bunelor practici din Republica Cehă în Republica Moldova”, susținut financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe.