Conflictele de interese în rândul autorităților publice locale: cauze, consecințe și soluții

Proiect status

în derulare

Start / Finisare

1 ianuarie-31 decembrie 2024

Budget

18.292 EURO

Donator

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe

Conflictele de interese nu doar că afectează încrederea cetățenilor în autoritățile locale, dar pot genera și consecințe legale și financiare grave pentru instituțiile implicate. La această concluzie au ajuns participanții unei mese rotunde organizate de Transparency International-Moldova (TI-Moldova), eveniment de finalizare a proiectului, desfășurat la 2 decembrie 2024. Proiectul desfășurat pe parcursul anului 2024 a consolidat cunoștințele și abilitățile aleșilor locali pentru prevenirea situațiilor de conflict de interese.

Lilia Zaharia-Cravcenco, directoarea TI-Moldova, a specificat la deschiderea evenimentului că proiectul a contribuit creșterea transparenței și integrității în administrația publică locală, capacitând și mass-media locală să identifice și să investigheze conflictele de interese la nivel local. „Proiectul nostru, implementat în colaborare cu Transparency International din Republica Cehă, a reprezentat un pas important în promovarea unei administrații publice locale bazate pe transparență și integritate. Credem aleșii locali și funcționarii publici din cele opt localități instruiți în prevenirea conflictului de interese vor contribui în mod direct la dezvoltarea unor comunități mai solide și mai încrezătoare”, a menționat directoarea TI-Moldova.

La deschiderea evenimentului, Adam Píňos, ministru-consilier în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la Chișinău, a argumentat că integritatea funcționarilor publici este esențială pentru funcționarea eficientă și echitabilă a instituțiilor de stat și pentru consolidarea încrederii cetățenilor în autorități. Excelența sa a mai precizat că rolul societății civile este să monitorizeze respectarea unor principii etice precum onestitatea, responsabilitatea, imparțialitatea și transparența în activitatea profesională a funcționarilor și demnitarilor publici.

La rândul său, Jan Dupák, expert anticorupție de la TI- Republica Cehă, a prezentat câteva exemple de conflicte de interese identificate de jurnaliștii de investigație, care au avut un impact mare în țara sa: „Subiectul conflictului de interese este reglementat în țara noastră de mai bine de 20 de ani. În zilele noastre, oamenii sunt conștienți de acest fenomen, dar depinde de regiune. În Praga, acest subiect este în atenția presei, dar în unele orașe, mai mici, din zona de frontieră, oamenii nu sunt pregătiți să discute despre conflictul de interese și sunt surprinși că acest subiect este abordat de mass-media”. Expertul a mai subliniat că este foarte important să se discute și să se cunoască despre acest fenomen, deoarece corupția evoluează, de multe ori de la o simplă mită la ceva mai sofisticat, cum ar fi conflictul de interese.

La eveniment, experta TI-Moldova, Mariana Kalughin a prezentat un Studiu prin care s-a evaluat nivelul de aplicare, în privința aleșilor locali, a regimului conflictelor de interese. Ianina Spinei, experta TI-Moldova care a facilitat ateliere pentru aleșii locali din 8 localități din țară, a prezentat la eveniment rezultatele unui Sondaj privind aplicarea politicii de tratare a conflictelor de interese în APL. Și în cazul acestui sondaj, experta prezentat concluzii și recomadări de îmbunătățire a cadrului legal de profil.

Participanții, printre care primari, funcționari publici, dar și reprezentanți ai instituțiilor anticorupție au precizat că aceste discuții sunt foarte necesare pentru autoritățile publice locale și funcționarii publici.

Conflictul de interese, admis la nivel local

Vitalie Armașu, consultant principal al Autorității Naționale de Integritate a precizat : „Fenomenul conflictului de interese este a doua categorie ca tematică de verificări la ANI, după verificarea averii. La nivel local, acest fenomen este cel mai des întâlnit, fapt generat de necunoașterea legislației privind conflictul de interese de către APL, situațiiile cu rudele în localitățile mici, dar și modul de soluționare”. Reprezentantul ANI a declarat că acum APL-urile pot beneficia de instruiri la solicitare, doar scriind o cerere pe site.

Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a afirmat că există o necesitate reală de instruire și informare pentru aleșii locali, funcționari publici și primari. „Ar fi bine ca aceste instruiri să fie realizate la timpul potrivit, de exemplu imediat după alegerile locale și intrarea în funcție a funcționarilor. Ceea ce înseamnă astăzi conflictul de interese, în definiția clasică și care este aplicabilă la nivel central, ținând cont de specificul acestor autorități nu este valabil la nivel local. Acolo avem un deficit enorm de cadre, localități mici, administrație foarte compactă, de aceea când aplici legea – apar foarte multe probleme”.

Recomandările din studiu, dar și cele expuse în sondajul realizat în rândul aleşilor locali şi angajaţilor din APL, inclusiv necesităţile de instruire, propunerile de îmbunătăţire a activităţii şi a climatului de lucru în APL, vor fi prezentate pentru luare de atitudine conducătorilor autorităţilor monitorizate, Grupului de lucru pentru implementarea Programului Naţional de Integritate şi Anticorupţie (CNA), Autorităţii Naţionale de Integritate, Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Activitățile au fost realizate de Transparency International – Moldova în cadrul proiectului „Prevenirea conflictului de interese la nivel local. Preluarea bunelor practici din Republica Cehă în Republica Moldova”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia donatorului.