Directorii de școli din Moldova învață cum să evite conflictele de interese la nivel local

Anul acesta, Transparency International – Moldova a continuat desfășurarea trainingurilor destinate directorilor de școli din raioanele țării, având ca scop consolidarea integrității instituționale și prevenirea corupției în sistemul educațional. În cadrul acestor sesiuni de instruire, peste 500 manageri de instituții de învățământ din 10 raioane au fost familiarizați cu bunele practici de gestionare etică a instituțiilor de învățământ, dar și reprezentanți ai direcțiilor de educație din regiuni au fost familiarizați cu aspecte legislative naționale  în domeniul anticorupției, precum și mecanismele de raportare a actelor de corupție. Participanții prezenți la ateliere au menționat că la asemenea instruiri află  metode eficiente de promovare a unui climat educațional transparent și corect, bazat pe meritocrație și responsabilitate.

Termenii de „favoritism”, „avertizor de integritate” și „conflict de interese” au provocat dezbateri

Începând cu luna ianuarie a acestui an, Transparency International-Moldova a reluat activitățile anticorupție și integritate în educație în raioanele din R.Moldova, începând cu raioanele Ștefan Vodă, Dondușeni, Sângerei, Edineț, Șoldănești, Briceni, Criuleni, Hâncești, Glodeni și Ocnița. Managerii instituțiilor educaționale, dar și cadrele didactice au participat activ la atelierul facilitat de Vitalie Moisei, expert anticorupție TI-Moldova.  Acesta a specificat că în domeniul educațional, consolidarea integrității instituționale și cultivarea climatului de integritate în instituțiile din învățământ este una din obligațiile fiecărui conducător. „Măsurile de cultivare a integrității, potrivit Legii Integrității descrie expres ce trebuie să întreprindă un conducător, obligațiile agenților publici, aceste subiecte au fost pe larg discutate în cadrul instruirilor precum și prevederile Codului Educației privind interdicția de a primi mijloace bănești și foloase necuvenite de la părinți, asociații, elevi”. Întrebat care a fost cea mai discutată temă, expertul a declarat că „declararea averii și intereselor personale este subiectul la care au parvenit cele mai multe întrebări,  modul de declarare și tratare a conflictelor de interese. De asemenea termenii de favoritism, avertizor de integritate au generat discuții și dezbateri constructive”, a precizat expertul.

Programul de instruire include studii de caz, exerciții practice și discuții interactive menite să sprijine directorii în aplicarea principiilor de integritate în activitatea lor zilnică, inclusiv cum să raporteze un eventual conflict de interese sau incompatibilitate de funcții la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). De asemenea, participanții au fost sfătuiți să  implementeze politici eficiente de prevenire a corupției în instituțiile pe care le conduc. „Seminarul a fost foarte util, într-un limbaj adecvat și accesibil tuturor celor prezenți. Informațiile prezentate ne-au ajutat mai bine să înțelegem ce este corupția, faptele de corupție și conflictele de interese. Cea mai solicitată temă a fost cea legată de situația angajaților cu grad de rudenie: cum procedăm atunci când avem rude angajate”, a declarat Aurelia Șauga, directoarea grădiniței „Andrieș”, din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă. Prezentă la atelierul anticorupție, directoarea gimnaziului din satul Talmaza, Larisa Lungu a argumentat că, deși are experiență vastă în pedagogie și activitate managerială, oricum aceste instruiri sunt utile pentru a se familiariza cu modificările legislative în domeniul integrității.

Conflictul de interese în educație

La rândul său,  Natalia Vizir, directoarea gimnaziului „Valentin Mereniuc” din satul Bilicenii Vechi, Sângerei a menționat faptul că informația prezentată la atelier a fost foarte minuțios explicată, cu exemple concrete și clare care vor fi utile în activitatea managerială. La Dondușeni, activitatea anticorupție a adunat peste 30 de cadre manageriale din domeniul educației, iar participanții au declarat că era necesară o astfel de instruire. „A fost un atelier foarte util și interesant, eu chiar am ascultat cu mare atenție informațiile referitoare la conflictul de interese, fiindcă îmi trebuie să știu pentru activitatea din instituția pe care o conduc”, a conchis Igor Guțu, directorul gimnaziului din satul Plop, raionul Dondușeni.

În primele trei luni ale anului 2025, Transparency International-Moldova a desfășurat ateliere anticorupție în zece raioane din nordul și centrul țării, unde au participat peste 500 de cadre manageriale din instituțiile educaționale.  

În următoarele trei luni, TI-Moldova va organiza instruiri și în raioanele: Taraclia, Ungheni, Comrat, Rezina, Orhei, Râșcani, Telenești, Bălți, Basarabeasca și Anenii Noi.

Atelierele s-au desfășurat în cadrul proiectului „EduIntegrity for future” implementat  de Transparency International – Moldova în parteneriat cu Transparency International Georgia, beneficiar de subgrant în cadrul unui proiect susținut de Ministerul de Externe al Danemarcii și Transparency International.