Peste 200 de manageri de instituții educaționale și funcționari publici din cadrul Direcțiilor de educație raionale au participat la ateliere în domeniul anticorupție în sectorul educației. Instruirile s-au desfășurat în luna septembrie și au fost organizate de Transparency International-Moldova. Atelierele au fost facilitate de expertul anticorupție Vitalie Moisei. În cadrul întrunirilor, expertul le-a vorbit participanților despre declarația de avere și interese personale, precum despre prevenirea situațiilor de corupție sau interese personale. Participanții au specificat că astfel de instruiri sunt foarte utile la nivel regional, deoarece situațiile de conflict de interese sunt mai frecvente la nivel local, iar prin spețele practice discutate, ei vor ști să le prevină și să le evite.

Vitalie Moisei a precizat că la instruirile anticorupție, cele mai discutate subiecte au fost cele referitoare la testul de integritate profesională, influența necorespunzătoare, regimul cadourilor, declarația de avere și interese personale”. „Legea integrității stipulează expres rolul managerului în cultivarea și asigurarea climatului de integritate instituțională. Este important ca managerii instituțiilor educaționale să înțeleagă rolul și responsabilitatea ce le revine pentru implementarea acestor măsuri”, a declarat expertul Vitalie Moisei. 

Donațiile trebuie incluse în declarațiile de avere

La atelierul din raionul Nisporeni a fost prezentă și Svetlana Șișcanu, directoarea gimnaziului din satul Călimănești. Ea a declarat că informațiile prezentate au fost foarte utile. „Expertul a explicat pe înțelesul tuturor, a răspuns la întrebări și ne-a fost de mare ajutor”, a mai spus directoarea.De aceeași părere a fost și Fedora Patolea, directoarea gimnaziului din satul Copanca, raionul Căușeni. „Pentru mine personal, a fost foarte interesant și util. De exemplu, am aflat că banii primiți de peste hotare trebuie incluși în declarația de avere”, a afirmat Fedora Patolea.

Soțul și soția în aceeași instituție de învățământ? În ce situație e conflict de interese?

În raionul Leova, la întrunirea cu expertul Vitalie Moisei au participat peste 25 de directori și manageri educaționali. Stanislav Lozan, directorul liceului teoretic „Mihai Eminescu” din Leova a declarat că aceste întruniri sunt necesare pentru managerii de instituții, în contextul în care toți trebuie să activeze în conformitate cu planul sectorial anticorupție în domeniul educației. Directoarea gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Borogani, raionul Leova, Ivanna Paiu a afirmat că în timpul instruirii a aflat niște lucruri noi, mai ales cele referitoare la conflictul de interese. „Când am venit în această funcție, nu am cunoscut acest aspect, deoarece eu și soțul activăm în aceeași instituție. Astăzi expertul ne-a explicat cum trebuie să procedăm pentru a evita conflictul de interese”.

Managerii bine informați pot alinia activitățile instituției cu reglementările naționale și internaționale privind integritatea și anticorupția, evitând sancțiuni legale. Astfel că printr-un comportamentul etic al managerilor instituțiilor de educație, se va oferi un exemplu pentru elevi și cadrele didactice, contribuind la dezvoltarea unei culturi de responsabilitate civică. În concluzie, leevii, părinții și comunitatea locală au mai multă încredere într-o instituție condusă transparent și fără favoritisme.

În luna septembrie, instruirile anticorupție au ajuns în raioanele NisporeniLeovaCahulCantemir și Căușeni, la care au participat peste circa 200 de conducători de instituții educaționale și funcționari  din cadrul Direcțiilor raionale de învățământ. În luna octombrie, instruiri similare vor fi organizate în raioanele Florești, Fălești, Drochia, Soroca și Cimișlia.

Atelierele s-au desfășurat în cadrul proiectului ”EduIntegrity for future” implementat  de Transparency International – Moldova în parteneriat cu Transparency International Georgia, beneficiar de subgrant în cadrul unui proiect susținut de Ministerul de Externe al Danemarcii și Transparency International.