Jurnaliștii din mass-media locală au învățat cum să documenteze conflictele de interese la nivel regional


Peste 20 de jurnaliști locali și reprezentanți ai societății civile din regiune au participat la 6 septembrie 2024 la un atelier de instruire dedicat identificării și documentării conflictelor de interese în administrația publică locală. Participanții prezenți la eveniment au specificat că rolul jurnaliștilor este de a veghea asupra puterii și de a proteja interesul public. Un conflict de interese, mai ales în contextul politic, economic sau administrativ, poate duce la decizii care favorizează interese personale sau de grup în detrimental interesului public.

Traineri specializați în jurnalism de investigație și experți în legislația privind integritatea publică au prezentat participanților metode eficiente de identificare a situațiilor de conflict de interese, precum și cadrul legal aplicabil în astfel de cazuri. Au fost discutate subiecte precum relațiile de rudenie sau afaceri între funcționarii publici și contractele acordate de primării, precum și tehnici de documentare și accesare a informațiilor publice. „Monitorizarea conflictelor de interese în administrația locală este esențială pentru a proteja interesul public. La acest atelier ne-am propus să îi ajutăm pe colegii jurnaliști din regiuni să practice instrumentele necesare pentru a expune eventualele nereguli la nivel local, contribuind la consolidarea transparenței și responsabilității în comunitățile lor”, a declarat Lilia Zaharia-Cravcenco, directoarea executivă la Transparency International-Moldova.

Nicolae Coșeru, jurnalist de investigație din municipiul Bălți, a specificat că descoperirea, investigarea și publicării acestor conflicte ajută la menținerea responsabilității celor implicați. „Am învățat să folosim mai documentele publice, astfel încât să putem verifica mai bine corectitudinea deciziilor autorităților locale”, a precizat Nicolae Coșeru.
La rândul său, Marek Chromy, expert în domeniul anticorupție de la Transparency International din Republica Cehă a adăugat că experiența prezentată de Cehia le permite jurnaliștilor moldoveni să înțeleagă cum sunt abordate conflictele de interese în alte țări și să aplice aceste cunoștințe în investigarea problemelor locale. „Jurnaliștii locali trebuie să fie bine pregătiți să investigheze și să expună cazurile de conflict de interese. Așa vor contribui la responsabilizarea autorităților publice locale, la educarea publicului despre transparență și la întărirea încrederii în presa locală”.

Atelierul este o activitate din cadrul proiectului „MORCze 2024 – Republica Moldova și Republica Cehă luptă împotriva conflictului de interese la nivel local din Moldova”, implementat de Transparency International ČR (TI CZ), în parteneriat cu Transparency International – Moldova , finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin Programul de Tranziție.